Referenssit

Pelican Self Storage

“Maalämpö isoon kiinteistöön, kuten varastoon, tehdashalliin tai suureen toimistorakennukseen kasvattaa taukoamatta jalansijaa. Syyt tähän ovat selkeät: mitä suurempi tila mitä lämmittää maalämmöllä, sen suuremmat säästöt. Prosentuaalisesti säästöt kohoavat jopa 75% esimerkiksi öljylämpöön verrattaessa. Kun on 2000 m² kiinteistöalaa lämmitettävänä on sanomattakin selvää, kuinka paljon sitä säästöä kertyy.”

Maalämpö ekologinen vaihtoehto

Maalämpö valittiin uudiskohteiden Pelican Kilon ja Pelican Ala-Tikkurilan lämmitysjärjestelmäksi. Molemmissa kohteissa on vesilämmitteinen lattialämmitys maalämpöön yhdistettynä.

Määtän mukaan muun muassa nämä tekijät on syynä siihen, että maalämpö on kaavailtu Pelican Storagen tuleviinkin uudiskohteisiin, kuten Olariin. “Maalämpö ja eritoten maalämpöpumppu on myös miellyttävä työympäristölle hiljaisuudensa takia ja lämpötila pysyy erittäin miellyttävänä ympärivuotisesti sekä meille työntekijöille, että varastoitaville tavaroille”, sanoo Ala-Tikkurilan Kohdepäällikkö Hermanni Jaatinen. Maalämpöpumppujen huoltovapaus on myös ollut tärkeä syy tyytyväisyyteen.

Maalämpö isoon kiinteistöön

Pelican Self Storage Ala-Tikkurilan pihalla on kaiken kaikkiaan 9 porakaivoa joita porattiin yötä päivää. Jokainen näistä kaivoista on 210 metriä syvä, niin ei ihme, että töitä riitti yölle saakka. Tec Heat ammattilaiset kartoittivat tarpeet, mikä pumppu sopii käyttötarkoitukseen, sekä suorittivat maalämpöpumppujen asennuksen. Maalämpöpumpuiksi valittiin kaksi Nibe F1345 pumppua, jotka ovat eritoten tarkoitettuja suuriin kiinteistöihin. Kokonaisteho on 100kW.

Maalämpö tulevaisuudessa ja olemassa olevissa kiinteistöissä

Maalämpö on tutkimusten ja kokemusten mukaan huomattavasti öljylämpöä edullisempaa, etenkin suurissa kiinteistöissä. Pelicanin kohdalla aivan tarkkoja hyötylaskelmia ei olla tehty, mutta selkeät käyttökustannukset tähän asti ennustavat nopeaa takaisinmaksua ja säästöä esimerkiksi öljylämpöön verrattuna.

Pelican Self Storagen vanhoihin kiinteistöihin ei maalämpöä erikseen ole tutkittu varsinkaan kun niissä on tällä hetkellä toimiva lämmitysjärjestelmä. Ajatus kuitenkin on, että lämmitysmahdollisuudet kartoitetaan uusiksi kun vanhat järjestelmät vanhenevat ja silloin maalämpö on vahva vaihtoehto.

Pelican Self Storage Ala-Tikkurila valmistunut maaliskuussa 2012.

Lue lisää maalämmön ratkaisuista liikekiinteistöihin ja julkisiin rakennuksiin.