Maalämpö taloyhtiöihin

Isot kiinteistöt kuluttavat paljon energiaa ja kaukolämmön kallistuessa yhä useammat taloyhtiöt hakevat säästöjä lämpöpumpuista. Taloyhtiöt on mahdollista saada energiatehokkaiksi valitsemalla lämmitysmuodoksi, vähäpäästöinen ja nykyaikainen energiamuoto, geo-energia eli maalämpö. Geo-energian avulla kiinteistön toimintaa voidaan suunnata vihreämpään suuntaan ja näin kiinteistön hiilijalanjälki saadaan pienentymään merkittävästi. Isotkin kiinteistöt on siis mahdollista saada ekologisesti / ympäristöystävällisesti lämpimäksi ja tarvittaessa kesällä myös viileäksi, kiitos paikallisen geo-energian!

Asiakaslupauksemme

Suunnittelemme energiatehokkaita maalämpöjärjestelmiä, asennamme ne asiantuntijan kokemuksella ja otamme vastuun tekemisistämme jokaisen projektin kohdalla.

PYYDÄ TARJOUS

Mitä geoenergia on?

Geo-energia, geoterminen energia, geolämpö, geoterminen lämpö, rakkaalla lapsella on monta nimeä, on siis 100 %sti uusiutuvaa, maahan ja vesistöihin varastoinutta auringon energiaa, jota saadaan kallioperästä ja maan pintakerroksesta. Geo-energian alkuperä on vielä näin yksinkertaistettuna, maan sisäinen lämpö sekä auringon energia, lähienergiaa parhaimmillaan.

Miksi valita geoenergia?

Tämä uusiutuva geo-energia on em. ekologisuuden / ympäristöystävällisyyden lisäksi vakaa ja taloudellisesti kannattava lämmitys- ja viilennysratkaisu. Suurkiinteistöissäkin energiakustannukset ovat paljon paremmin ennustettavissa verrattuina muihin energiaratkaisuihin ja mikä parasta, paikallisen geo-energian hyödyntäminen lisää Suomen energiaomavaraisuutta. Jo pelkästään tiukentuvia energiatehokkuusvaatimuksia ja päästövähennys tavoitteita ajatellen on typerää olla hyödyntämättä maamme alla piileviä mahdollisuuksia. Suomen maaperä on nimittäin erittäin otollista geo-energian hyödyntämiselle.

Hyödyntämällä tämä piilevä rikkaus, kansalaisten riippuvuus hiilen, puun sekä öljyn käyttämisestä energiatuotannossa vähenee ja Suomen kaupungit sekä kunnat saavuttavat kunniallisen hiilineutraalin statuksen. Uusiutuvaa, paikallista, geo-energiaa hyödyntämällä suurkiinteistötkin voivat olla osaltaan mukana toteuttamassa tätä Suomen ja EU:n ilmastostrategiaa. Sen tavoitteena on siis pienentää kokonaisenergiankulutusta ja lisätä puolestaan uusiutuvan energian käyttöä. Energiateollisuus on lisäksi ennustanut, että kaukolämmön kustannukset eivät tule jatkossakaan laskemaan, uusien investointien vuoksi. Tämä tarkoittaneen sitä, että investointi geo-energiaan tuottaa tulevaisuudessa vain enemmän ja enemmän säästöjä taloyhtiöille jo heti asennusvaiheesta alkaen, kiinteistön arvon nousemisesta puhumattakaan!

Säästöt!

Nämä em. säästöt, ne ovat kuitenkin ehkä se kaikista tärkein peruste geo-energian valinnalle, taloyhtiöiden lämmitysmuodoksi. Yleensä esimerkiksi asumiseen liittyviä vastikkeita ei tarvitse korottaa geo-energiajärjestelmään siirtymisen seurauksena, niitä voidaan halutessaan jopa laskea tai vastaavasti, alentuneiden energiakustannusten vuoksi, kerätä säästöjä tulevaisuuden remontteja varten. Nimittäin investoimalla geo-energiaan sen takaisinmaksuajan jälkeen kertyvät säästöt, tuottavat rahaa esimerkiksi juuri tulevaisuuden remontteja varten ja investointi tuo taloyhtiöille myös riippumattomuuden kaukolämmön hinnan noususta, näin vastike voi pysyä vakiona.

Saammeko tarjota ilmaisen suunnittelupaketin?

Techeat tarjoaa laajan valikoiman suunnittelupaketteja, tutustu ja tilaa.

Katso paketit

Maalämmön suunnittelu ja kilpailutus

Täältä voit lukea lisää maalämmön suunnittelusta ja kilpailutuksesta ja miten vältät yleisimmät virheet.

Lisää tietoa hankintaprosessista

Lisäsäästöjä saadaan valitsemalla geo-energiajärjestelmään lisäksi myös lämmön talteenotto (LTO), siitä on paljon hyötyä taloyhtiöille. Talteen otettu hukkaenergia johdetaan, ulkoilman sijasta, maalämpöpumppuun. Maalämpöpumppu tuottaa hukkaenergiallakin lämpöä lämmitysjärjestelmään tai käyttöveteen. On siis järkevää ottaa huomioon seuraava fakta: kiinteistöistä poistuu koneellisen ilmanvaihdon seurauksena, huippuimurin kautta, huomattava määrä jo kerran maksettua lämpöenergiaa. Koneellisesti poistettava huoneilma on yli +20 -asteista eli poistoilman mukana ajetaan ulos noin 30-40% kiinteistön lämmitysenergiasta. Liittämällä LTO osaksi geo-energiajärjestelmää, ilma poistuu reilun +20 -asteisen ilman sijasta vain noin +3-5 -asteisena ja näin lämmön talteenoton avulla säästöä tulee entisestään. Tällaista kahden tai sitä useamman lämmitystavan yhdistelmää kutsutaan hybridijärjestelmäksi. Nykypäivän hybridijärjestelmissä voidaan hyödyntää öljyn, sähkön tai puun sijaan esimerkiksi maalämpöä ja lämmön talteenottoa. (Halutessasi voit lukea lisää LTO:sta täältä).

Mahdolliset esteet

Yleensä geo-energiaan siirtymiselle ei ole mitään esteitä ja kaukolämmöstä irtaantuminenkin on täysin mahdollista. Hyvin harvoissa tapaukissa maaperä tai fyysinen infrastruktuuri estää geo-energiajärjestelmän asentamisen ja esteettistä haittakaan ei pitäisi muodostua, sillä esimerkiksi energiakentästäkin jää näkyviin vain kokoomakaivot.

Tarjouspyynnön checklist:

  • Energiatarve: tämän tiedon saat kaukolämpötoimittajalta tai esim. öljykulutuksesta.
  • Tehontarve: vaikeampi selvittää mutta saatavilla joiltakin kaukolämpötoimittajilta.
  • Lämmitysverkoston meno- ja paluulämpötilat?
  • Lämpimän käyttöveden tarve: vedenkulutus, lämminvesikierto, pyyhekuivaimet, kylpyammeet ja huoneistojen lukumäärä.

  • Sähköliittymän suurin sallittu kuormitus, paljonko kuormitusta voidaan järkevästi nostaa? Sähkötoimittaja antaa lisätietoa.
  • Tila: mihin lämpökeskus on sijoitettu, miltä piha näyttää, mihin sähkökeskus on sijoitettu? Mikäli lämpökeskus on liian pieni, onko muita vaihtoehtoja, vai onko ulkoinen lämpökeskus vaihtoehto?
  • Millaisen tehopeittoasteen tarvitsette? Onko syytä keskustella tästä yhtiön sisällä jotta kaikki ymmärtävät mistä on kyse?
  • Onko paras ratkaisu vai paras hinta mikä ratkaisee?

Paljonko säästät vaihtaamalla maalämpöön?

Yleisin kysymys maalämpöön liittyen, on nimenomaan tämä. Päätimme siis tehdä laskurin jonka avulla saat vastauksen.

Laske paljonko voisit säästää!