Maalämpö

Maalämpö perustuu maahan varastoituun aurinkoenergiaan, joka nostetaan maasta lämmönkeruujärjestelmän avulla. Lämmönkeruujärjestelmät voivat olla sijoitettuna kallioperän porausreikiin – niin kutsuttuina energiakaivoina/ lämpökaivoina tai asennettuina keruupiireinä ne voivat sijaita esimerkiksi pintamaassa tai vesistön pohjassa. Lämmönkeruujärjestelmästä saa energiaa, kun lämpötilaa nostetaan kompressoritekniikalla lämpöpumpussa. Maalämpöpumppu kerää ilmaista energiaa maasta. Kun lämpöpumppu nostaa kompressiotekniikan avulla lämpötilaa, se tuottaa jopa +65oC lämpöä talon vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään. Maaperään varastoitu aurinkoenergia on ympäristöystävällinen lämmön lähde ja lisäksi maksuton.

Maalämpö on uusiutuvaa energiaa

Maaperään varastoitunutta lämpöenergiaa kutsutaan yleisesti maalämmöksi. Se on uusiutuvaa energiaa, jonka lähde on joko auringon säteily tai maan sisuksen geoterminen energia. Maalämpöä hyödynnetään rakennusten ja niiden käyttöveden lämmittämisessä, energia siirtyy maalämpöpumpun avulla energiakaivosta lämmitysjärjestelmään. Maalämmön hiilidioksidipäästöt ovat arviolta 4–5 kertaa pienemmät kuin öljylämmityksellä ja 3 kertaa pienemmät sähkölämmitykseen verrattuna.

Asiakaslupauksemme

Suunnittelemme energiatehokkaita maalämpöjärjestelmiä, asennamme ne asiantuntijan kokemuksella ja otamme vastuun tekemisistämme jokaisen projektin kohdalla.

PYYDÄ TARJOUS

Maalämpöjärjestelmä on yleensä kannattavimmillaan rakennuksissa, joiden energiankulutus on suuri. Siksi se soveltuukin hyvin esimerkiksi liike- ja teollisuusrakennuksiin sekä rivi- ja kerrostaloyhtiöihin.


Maalämpö voidaan ottaa käyttöön sekä saneeraus- että uudiskohteissa. Lämpöpumpun koko ja energiakaivon syvyys riippuvat rakennuksen energiantarpeesta. Siksi maalämpöjärjestelmä mitoitetaan aina tapauskohtaisesti. Suuremmat kiinteistöt vaativat useamman maalämpöpumpun muodostaman pumppukeskuksen optimaalisen toiminnan takaamiseksi.

Maalämmön edut

  • Jopa 70 % säästöt lämmityskustannuksissa.
  • Ympäristöystävällistä ja energiatehokasta.
  • Samalla energialla myös rakennusten viilennys.
  • EU-direktiivin mukaista uusiutuvaa energiaa.

TECHEATin takuu

” Suunnittelemme energiatehokkaita maalämpöjärjestelmiä, asennamme ne asiantuntijan kokemuksella ja otamme vastuun tekemisistämme jokaisen projektin kohdalla.”

Maalämmön hinta saneerauskohteelle

Lopullinen hinta koostuu useista eri tekijöistä, jotka ovat aina tapauskohtaisia. Jos talossa on jo ennestään vesilämmitysjärjestelmä, tarvitset vain maalämpöpumpun ja energiakaivon korvaamaan vanhan lämmitysmuodon. Maalämpöpumpun hinta valmiiksi asennettuna on 8500 – 11 000 euron välillä riippuen lämpöpumpusta ja siitä kuinka paljon lämmintä vettä tarvitaan. Energiakaivo maksaa noin 4500 – 6500€ sisältäen maaputkien vetämisen ja asentamisen tekniseen tilaan. Eli kaikkine asennuksineen maalämpöön siirtyminen tulee maksamaan noin 13 000 – 17 500 € avaimet käteen periaatteella.

Paljonko säästät vaihtaamalla maalämpöön?

Yleisin kysymys maalämpöön liittyen, on nimenomaan tämä. Päätimme siis tehdä laskurin jonka avulla saat vastauksen.

Laske paljonko voisit säästää!
https://www.youtube.com/watch?v=CO3eQfqdnpg

Usein kysyttyjä kysymyksiä maalämmöstä

Mitä on maalämpö?

Maalämpö on uusiutuvaa auringosta lähtöisin olevaa energiaa, joka varastoituu maan pintakuoreen, kallioon ja vesistöihin. Maalämpö on varma ja tasainen lämmönlähde ympäri vuoden. Maalämpöjärjestelmä ottaa maaperässä olevan aurinkoenergian talteen ja hyödyntää sen talon lämmitykseen ja lämpimään käyttöveteen.

Maalämpö on kallis ja kuluttaa paljon sähköä?

Maalämpö on kannattava investointi. Maalämpöpumppu kuluttaa n. 40% tuottamastaan energiasta ja järjestelmän takaisinmaksuaika on yleensä 5-10 vuotta, riippuen aikaisemman lämmitysmuodon energiahinnasta.

Lue lisää maalämmön hinnasta!

Olemme ostaneet talopaketin missä maalämpöpumppu sisältyy pakettiin, mitä meidän pitäisi tietää maalämmöstä?

On hyvä varmistaa, että lämpöpumppu on asianmukaisesti mitoitettu juuri teidän taloonne, On hyvä muista, että talomyyjä on rakentaja eli heillä ei aina ole riittävästi tietoa maalämmöstä. Talopakettiin kuuluvat lämpöpumput ovat yleensä ne halvimmat versiot, mikä tarkoittaa, että niiden lisävarusteet ovat rajoitettu ja myöskään hyötysuhde ei aina ole paras mahdollinen.

Maalämpö ei toimii vanhassa patteritalossa.

Nykyaikaisilla maalämpöpumpuilla pystytään tuottamaan +68c lämmitysvettä, eli ne toimivat myös vanhoissa patteritaloissa.

Lämpöpumpun hyötysuhde on niin hyvä, että emme tarvitse niin syvää porauskaivo.

Miten parempi hyötysuhde lämpöpumpulla on se tarkoittaa, että tarvitsemme myös enemmän energia kallioperästä, eli silloin tarvitsemme syvemmän energiakaivon.

Maalämpöpumppu voidaan asentaa vain kesällä, kun lämpöä ei tarvita.

Maalämpöpumpun asennuksesta aiheutuva lämpökatko on niin lyhyt, että vaihto voidaan suorittaa myös talvella. Tarvittaessa lämpöä voidaan tuottaa väliaikaisratkaisulla asennuksen ajan.

Maalämpö ei tuota riittävästi lämmintä käyttövettä.

Kun maalämpöjärjestelmä suunnitellaan oikein, lämmin käyttövesi riittää. Mikäli talossa on iso käyttöveden tarve, voidaan laittaa isompi erillisvaraaja 300/500 l, tai pieni 100 l priimausvaraaja, joka kasvaa 180l sisäistä käyttövesivaraajaa. 180L varaaja tuottaa n. 240L +40 °C suihkuvettä.

Maalämmön takaisinmaksuaika on pidempi kuin lämpöpumpun käyttöikä.

Maalämmön takaisinmaksuaika on n. 5-10 vuotta omakotitalossa. Järjestelmän käyttöikä on yli 20 vuotta. Lämpökaivon käyttöikä on yli 50 vuotta.

Maalämpö ei toimi isossa kiinteistössä.

Maalämpö toimii kaikenkokoisissa kiinteistöissä. Mitä isompi kiinteistö, sitä tärkeämpää on ammattilaisen suunnittelu ja mitä isompi energiakulutus, niin säästöt ovat myös isommat.

Ilmavesilämpöpumppu on parempi kuin maalämpö koska investointi on pienempi ja se ei vaadi energiakaivoa.

Ilmavesilämpöpumppu on investointina edullisempi, mutta pitkällä aikavälillä maalämpö tulee edullisemmaksi, koska maalämmön käyttökustannukset ovat pienemmät ja elinikä pidempi.

Saamme halvemman maalämpöratkaisun, jos ostamme maalämpöpumpun ja energiakaivon erikseen.

Maalämpöratkaisun hankkiminen kokonaisurakkana ammattitaitoiselta urakoitsijalta tulee edullisemmaksi, kun projektin pilkkominen. Tällöin voidaan varmistaa, että järjestelmän eri osat on suunniteltu toimimaan yhdessä.

Mitkä talot soveltuvat maalämpöön.

Maalämpö voidaan asentaa kaikkiin taloihin, joissa on vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä ja missä energiakaivon poraus on sallittu.

Naapuri osti maalämpö tällä hinnalla, miksi meidän järjestelmämme maksaa näin paljon

Maalämpöjärjestelmän hinta määräytyy tarvittavan energiamäärän mukaan, sekä mitä lisävarusteita siihen laitetaan. Eli vaikka talot ovat melkein sama kokoisia niin investointi voi olla melkein puolet halvempi, jos ei valita mitään lisävarusteita ja energiakäyttö on taloudellinen.

Miten saamme lämpöä taloon, kun energiakaivon lämpötila on vaan +5 astetta?

Lämpöpumpusta lähtevä keruuneste on n. +0c. Energiakaivossa neste lämpenee 3-4 astetta.

Lämmenneestä nesteestä siirretään lämpö lämmönvaihtimella kylmäaineeseen, joka kaasuuntuu. Kaasu puristetaan kompressorin avulla, jotta sen lämpötila nousee n. +100asteen lämpötilaan. Kuumasta kaasusta siirretään lämpö lämmönvaihtimen avulla lämmitysveteen.

Meillä on jo ilmalämpöpumppu, joka hoitaa osalämmitystä eli emme tarvitse niin isoa maalämpöpumppua.

Mikäli talossa on esimerkiksi öljykattila ja siihen on lisätty ilmalämpöpumppu öljynkulutuksen pienentämiseksi ja nyt te haluatte siirtyä öljystä maalämpöön. Tällaisessa tapauksessa maalämmön mitoitus on tehtävä sen öljynkulutuksen mukaan, mikä teillä oli ennen ilmalämpöpumpun asennusta, tai muulla tavalla ottaa huomioon ilmaisenergia minkä saatte ilmalämpöpumpusta. Muuten maalämpöpumpun mitoitus on väärä ja lämmitysteho ei riittää. Maalämmön hyötysuhde on parempi kuin ilmalämpöpumpun ja siitä syystä on parempi käyttää ainoastaan maalämpöä lämmitykseen. Olemassa olevaa ilmalämpöpumppua voidaan jatkossa käyttää viilennykseen.

Miten lämpö siirtyy?

Lämpö siirtyy maasta keruuputkistossa kiertävään lämmönkeruunesteeseen, josta se siirretään lämmönvaihtimella lämmitykseen ja käyttöveteen.

Kuinka syvän energiakaivon tarvitsemme?

Energiakaivon syvyys määräytyy tarvittavan energian ja maalämpöpumpun hyötysuhteen perusteella. Eli mitä suurempi energian tarve ja parempi hyötysuhde on tarvitaan syvempi kaivo.

Kuinka paljon sähköä maalämpö kuluttaa?

Maalämpöpumppu kuluttaa 30-40% tuottamastaan energiasta.

Mikä on paras maalämpöpumppu?

Paras maalämpöpumppu määritellään jokiseen taloon yksilöllisesti. Eli talon tarpeet ja asukkaiden toivomukset määrittelevät, mikä on teille se paras maalämpöpumppuratkaisu.

Lue lisää maalämpöpumpuista tästä

Paljonko maksaa maalämpö omakotitaloon?

Maalämpöjärjestelmän hinta vaihtelee n. 15000-30000€ välillä, riippuen talon energiantarpeesta ja siitä, kuinka paljon lisävarusteita haluatte.