Maalämpö sähkönkulutus

Yksinkertainen keino pienentää sähkölaskua on hankkia maalämpö eli asennuttaa lämpöpumppu.

Tämä toimii erityisesti silloin, jos kiinteistössä on aikaisemmin ollut käytössä sähkölämmitys. Lämpöpumppu toki tarvitsee sähköä toimiakseen ja tähän maalämpö sähkönkulutus -asiaan palaammekin hetken kuluttua tarkemmin. Myös talven kireimpien pakkasten paukkuessa maalämpöpumpun vastusta voidaan hyödyntää asunnon lämmityksessä. Sen verran maltillisena sähkönkulutus maalämpöä käytettäessä kuitenkin pysyy, että sähkön hinnan heilahtelut eivät pahemmin ainakaan omakotitaloasujan kuluihin pääse heijastumaan.

Sähkönkulutus riippuu useista tekijöistä

Todellinen lämpöpumpun sähkönkulutus riippuu monesta eri asiasta. Vaikuttavia tekijöitä ovat ainakin käytössä oleva maalämpöpumppu, lämmitettävän rakennuksen koko sekä tietenkin aina yhtä vaikeasti ennustettava Suomen sää. Alla käydään esimerkinomaisesti läpi oikeita lukemia erään uudisrakennuksen osalta. Näin saadaan maalämpöpumpun sähkönkulutus konkreettiselle tasolle.

Maalämmön todellinen sähkönkulutus

Esimerkkitalomme on Jyväskylässä sijaitseva, syksyllä 2011 valmistunut puutalo, jossa on bruttona 210 neliötä ja tämän lisäksi autotallista löytyy 36 lämmitettävää neliötä. Sisälämpötila on pyritty pitämään 21 asteessa ja tallin puolella n. 14–15 asteessa. Lämmitys hoituu siis maalämmöllä, tarkemmin sanottuna NIBE F1145-pumpulla, joka on varustettu 300 litran varaajalla. Porakaivon syvyys on 200 metriä (aktiivisyvyys 190 m). Lisäksi käytössä on varaava takka, sauna on puulämmitteinen. Energiansäästölamppujen lisäksi valaistuksessa hyödynnetään led-valoja. Taloon ja sen vaiheisiin voi tutustua tarkemmin osoitteessa www.rakennusprojekti.fi. Kyseessä on blogi, jotka nimensä mukaisesti keskittyy rakennusprojektin eri vaiheisiin omatoimirakentajan näkökulmasta. 

Sähkönkulutus vuodessa oli yhteensä noin 9800 kWh. Vettä puolestaan kului 83 kuutiota. Kuten edellä todettiin, polttopuita käytettiin takan ja saunan lämmitykseen. Kokonaiskulutus puun osalta oli noin 6 kuutiota ja tästä suurin osa saunan pesään. Maalämpö on siis ainakin näiltä osin osoittautunut oivaksi valinnaksi eikä sähkönkulutus ole karannut pilviin. Suurkiitokset vielä mittaustuloksista Timolle ja lisää ajankohtaisia lukemia ilmestyy blogiin varmasti jatkossakin.

Paljonko säästöjä maalämpö voisi sinulle tuoda?

Alhaisista käyttökustannuksista tunnettu maalämpö soveltuu omakotitalojen lisäksi erittäin hyvin myös suurempiin kiinteistöihin. Ota ensimmäinen askel kohti edullista lämmittämistä jättämällä yhteystietosi täällä.

Maalämpöpumpun mallia tai kaivon syvyyttä ei tarvitse päättää etukäteen, vaan katsotaan yhdessä minkälainen maalämpöjärjestelmä tarpeisiisi parhaiten sopii. Saat meiltä halutessasi tarjouksen kokonaispaketista lattialämmityksineen tai vain pelkästä maalämpöpumpusta asennettuna. Myös maalämmön käyttökustannukset voidaan arvioida annettujen tietojen pohjalta.

Ohessa vielä esimerkkikohteen sähkönkulutus ja vedenkulutus vuoden ajalta:

KKSähkö (kWh)Vesi (m3)
Tammikuu11855,5
Helmikuu10175,5
Maaliskuu9735,5
Huhtikuu6805,5
Toukukuu6326,0
Kesäkuu58112,0
Heinäkuu56312,0
Elokuu6899,0
Syyskuu5764,0
Lokakuu7355,0
Marraskuu7836,0
Joulukuu14307,0

Asiakaslupauksemme

Suunnittelemme energiatehokkaita maalämpöjärjestelmiä, asennamme ne asiantuntijan kokemuksella ja otamme vastuun tekemisistämme jokaisen projektin kohdalla.