Bergvärme elförbrukning

Ett enkelt sätt att minska elräkningen är att skaffa bergvärme och låta installera en värmepump

I en fastighet som tidigare haft eluppvärmning fungerar det utmärkt att byta till bergvärme. Värmepumpen behöver naturligtvis också el för att fungera, vilket vi återkommer till senare i texten. Även under vinterns kallaste dagar kan bergvärmepumpens motstånd utnyttjas för uppvärmning av en bostad. Elförbrukningen hålls ändå så pass låg vid användning av bergvärme att varierande elpriser inte kommer att påverka kostnaderna nämnvärt för personer som bor i egnahemshus.

Den verkliga elförbrukningen för en värmepump är beroende av många olika faktorer.

Bergvärmepumpen som används har betydelse, liksom storleken på den byggnad som ska värmas upp och naturligtvis även väderleken som alltid är svår att förutspå i Finland. För att visa exempel går vi i följande stycke igenom siffror som gäller ett nybygge. På det sättet kan vi beskriva elförbrukningen för bergvärme på ett mera konkret sätt.

Den verkliga elförbrukningen för bergvärme

Huset vi tar som exempel är ett trähus i Jyväskylä som färdigställts 2011. Bruttoytan är 210 kvadratmeter och intill huset finns ett uppvärmt garage på 36 kvadratmeter. I huset har temperaturen hållits på 21 grader och i garaget på 14–15 grader. Uppvärmningen sker alltså med bergvärme, närmare bestämt med en NIBE F1145-pump försedd med en beredare som rymmer 300 liter. Energibrunnen är 200 meter djup med ett aktivt djup på 190 meter. Dessutom används en ackumulerande spis och en vedeldad bastu. För belysning används både lågenergilampor och LED-lampor.

På adressen www.rakennusprojekti.fi kan du bekanta dig närmare med huset och dess olika byggskeden. Bloggen berättar, precis som namnet antyder, om ett byggprojekts olika skeden sett ur husbyggarens synvinkel.
Under ett år uppgick elförbrukningen till 9800 kWh och vattenförbrukningen var 83 kubik. Som tidigare nämnts användes ved för uppvärmningen av spisen och bastun. Totalförbrukningen av trä var ungefär 6 kubik och största delen av den veden eldades i bastun. Bergvärme visade sig här vara ett ypperligt val och elförbrukningen har inte skjutit i höjden. Stort tack till Timo för dessa resultat, i fortsättningen publiceras säkert fler aktuella siffror i bloggen.

Hur mycket kan du spara med bergvärme?

Bergvärme är redan välkänd för de låga förbrukningskostnaderna, men alla vet kanske inte att det gäller både för egnahemshus och större fastigheter. Ta första steget mot förmånlig uppvärmning genom att lämna dina kontaktuppgifter här.

Du behöver inte veta vilken modell av bergvärmepump du ska ha och hur djup brunn du kommer att behöva, vi tar tillsammans reda på vilket bergvärmesystem som kommer att passa dig bäst. Vi kan ge offert för ett helhetspaket med golvvärme eller endast för bergvärmepumpen med installation. På basen av dina uppgifter kan vi även göra en uppskattning av dina kommande förbrukningskostnader för bergvärme.

Ännu ett exempel på el- och vattenförbrukning under ett år:

MånadEl (kWh)Vatten (m3)
Januari11855,5
Februari10175,5
Mars9735,5
April6805,5
Maj6326,0
Juni58112,0
Juli56312,0
Augusti6899,0
September5764,0
Oktober7355,0
November7836,0
December14307,0

Techeats löfte

”Vi planerar energieffektiva bergvärmesystem, installerar dem med professionell yrkeskunskap och tar fullt ansvar för allt vi gör i alla projekt.”