Referenssit

Maalämpöratkaisu Turun AKK:lle – Ekologinen energiasaneeraus

Fossiilisia polttoaineita ahmivien kiinteistöjen tulisi olla jo pelkkä muisto. Turun AKK:ssa haluttiin sen vuoksi panostaa maalämpöön ja käännyttiin Techeatin puoleen energiasaneerauksessa. Techeatin loistava maalämpöratkaisu muutti vanhan varastorakennuksen koulutuskeskukseksi.

Voiko aikaisemmin varastorakennuksena toimineesta kiinteistöstä tulla toimiva tila koulutustoiminnalle? Techeatin lämmitysjärjestelmällä, ehdottomasti!

Turun AKK:n projektin lähtökohtana oli, että kiinteistö oli alun perin ollut tavaravarastorakennus eikä sitä ollut lainkaan muokattu tai suunniteltu koulutustoimintaa varten. Sen vuoksi tarvittiin saneeraus sekä kiinteistön lämmitysjärjestelmän uusiminen.

– Halusimme ekologisen ratkaisun ja maalämpö tuli heti alkuvaiheessa mukaan kuvioon, Turun AKK:n kiinteistövastaava Juha Katajamäki kertoo.

Kiinteistö oli aiemmin käyttänyt valtavan suuret määrät fossiilista polttoainetta ja tästä halusimme päästä eroon.

­– Uskon, että julkisissa rakennuksissa siirrytään maalämpöratkaisuihin yhä useammin. Mutta se oli myös hyvä ja toteuttamiskelpoinen ratkaisu meidän tapauksessamme, vaikka projektin kaikkein haastavin osa oli mitoittaa energian tarve ja teho oikein, Katajamäki sanoo.

Techeat toimittaa vaativia maalämpöjärjestelmiä koko Suomeen ja käyttää simulointia selvittääkseen, miten kallio käyttäytyy tulevaisuudessa, jotta mitoitus tehdään oikein. Näin asiakas saa toimivan ja kustannustehokkaan järjestelmän, joka täyttää vaatimukset myös pitkällä aikavälillä.

­Techeat in tehnyt yhteistyötä NIBE:n kanssa jo pitkään, yli 10 vuotta. Varsinkin tämä kaltaisissa isoissa kiinteistöissä NIBE:n tuotteet ovat helppoja huoltaa. Koko järjestelmää ei tarvitse sammuttaa, vaan yksi kompressoriyksikkö on helppo vaihtaa samalla kun 15 muuta yksikköä jatkaa lämmöntuotantoa koko huoltoprosessin ajan. Käytössä on lisäksi useita energiakaivoja, joiden teho on hyvä.

Turun AKK:n 40 energiakaivon ulkotyöt kestivät hieman yli kuukauden. Sen lisäksi tulivat sisällä tehtävät esivalmistettujen tuotteiden asennukset, muun muassa vaakaputket, jotka tarvitsi vain asentaa paikan päällä. Koulu oli koko ajan käytössä ja toimintaa voitiin jatkaa huolellisen suunnittelun ja hyvän työnjohdon ansiosta koko prosessin ajan.

  • 8 kpl NIBE F1345-60 kiinteistölämpöpumppuja
  • 2 x 1000 l UKV työsäiliöt/puskurivaraajat
  • 2 x UKV 750 lämminvesivaraajat + 165 kW lämminvesilatausryhmä
  • Shunttiohjattu lisälämpö (öljykattila)
  • Passiivinen viilennys
  • Energiakaivot 11 700 m
Maalämpöjärjestelmätammattitaidolla Techeat