Bergvärme Jyväskylä

Lupa maalämpöä varten

Maalämpö Jyväskylän alueella edellyttää luvan saamista kaupungin rakennusvalvonnalta. Mikäli maalämpö asennettaan vanhaan taloon lämmitysjärjestelmän vaihdon yhteydessä tai lisälämmönlähteeksi tarvitaan toimenpidelupa. Uuden rakennuksen kohdalla lupa maalämpökaivon poraamiselle tai lämmönkeruuputkiston maahan kaivamiselle sisällytetään osaksi rakennuslupaa.

Jyväskylässä maalämpöä pohjavesialueella harkitsevien tulee lisäksi hankkia erillinen vesilain mukainen lupa Aluehallintoviranomaiselta. Eri lupien tarkoitus on varmistaa, että maalämpö asennettaan ammattitaitoisesti ja ehkäistä maalämpökaivojen toimintaongelmia. Siksi myös suunnittelu ja lupien hakeminen sekä asiantuntevan projektivastaavan valinta kannattaa tehdä huolella ja ajan kanssa.

Toimenpidelupaa voi hakea myös sähköisesti

Jyväskylä on ottanut käyttöönsä sähköisen asiointipalvelun, jonka kautta voi hakea netissä esimerkiksi toimenpidelupaa maalämpöä varten. Hakemuksen tekeminen verkossa ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että myös paikanpäällä rakennusvalvonnassa tarvitsee varmasti jossain vaiheessa projektia käydä. Toki apua maalämpö- ja lupa-asioissa saa myös puhelimitse.Jyväskylän kaupunki, Rakennusvalvonta
Hannikaisenkatu 17
40100 Jyväskylä26 60000 (vaihde)
rakennus.valvonta(at)jkl.fiRakennusvalvonnan puhelinpalvelu klo 8.00–11.00:Rakennuslupa-asiat ja katselmukset (ei sijaintikatselmukset)
puh. 014 266 0680Tietoa rakentajille (Palvelupiste Hannikainen)kartta- ja mittaustilaukset, sijaintikatselmukset
puh. 014 266 0108

Muista myös liitteet

Haettaessa Jyväskylän kaupungilta toimenpidelupaa maalämpökaivolle tarvitaan hakemukseen tiettyjä liitteitä. Näitä ovat asemapiirrokset, joista mm. käy ilmi etäisyydet läheisiin kohteisiin, tapauskohtaisesti erilaisia selvityksiä (mm. käytettävä lämmönsiirtoneste) ja mahdollinen naapurien kuuleminen. Lisätietoa maalämpöön vaadittavista liitteistä Jyväskylän kaupunkirakennepalvelujen kotisivuilla.

Tietoa maalämpökaivoista

Ympäristöministeriön opas maalämmön hyödyntämisestä pientaloissa on tutustumisen arvoinen, harkitsitpa maalämpöä Jyväskylässä tai muualla Suomessa sijaitsevaan omakotitaloon tai vapaa-ajan asuntoon. Oppaasta löytyy asioita, joita tulisi huomioida maalämpöprojektin eri vaiheissa sekä maalämpölupaan liittyviä käytäntöjä. Opas löytyy täältä.