Maalämpö Turku

Turku tarjoaa asukkailleen energianeuvontaa, jota kannattaa hyödyntää jos maalämpö tai muut energiaratkaisut mietityttävät. Maalämpö niin uuteen kuin vanhaan rakennukseen edellyttää lupaa porattavan energiakaivon tai maahan asennettavan keruuputkiston vuoksi. Uudisrakennusten osalta rakennuslupa kattaa myös maalämmön. Lämmitysjärjestelmää uusittaessa puolestaan tarvitaan toimenpidelupa. Lupa täytyy hakea ennen porauksen aloittamista ja käsittelyaika on noin 30 päivää.

Rajoituksia maalämpöön

Lupa maalämpöä varten on verrattain helppo saada muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta. Turku edellyttää tarkempia selvityksiä mikäli maalämpö halutaan hankkia kohteeseen, joka sijaitsee pohjavesialueella tai keskustan ns. numerokaupunginosassa. Myös mahdollisesti alueella sijaitseva pilaantunut maa-aines tai monen maalämpökaivon poraaminen yhteen paikkaan saattaa merkitä lisäselvityksiä. Lisäksi Turku on kieltänyt etyleeniglykolin käytön maalämpökaivojen lämmönkeruunesteenä.

Luvan hakeminen ja käsittely

Toimenpidelupahakemuksen voi jättää sähköisen lupapalvelun kautta täältä tai noutaa rakennusvalvontatoimiston asiakaspalvelusta, jonne se myös palautetaan täytettynä vaadittujen liitteiden kera. Poraava taho tulee olla tiedossa viimeistään hyväksytyn luvan jälkeen, sillä tällöin on ilmoitettava vastaavan työnjohtajan nimi, joka useimmiten löytyy maalämpöporauksen suorittavasta yrityksestä. Turun kaupunki, Rakennusvalvonta
Puolalankatu 5, 2.kerros
20100 Turku02 262 4700
rakennusvalvonta@turku.fi
Avoinna ma-pe klo 9.00-15.00

Kun maalämpökaivo on porattu, ilmoitetaan Kiinteistöliikelaitokselle kaivon ominaisuuden ja muut poraukseen liittyvät tiedot lomakkeella. Lisää tietoa maalämpöluvista Turun kaupungissa löytyy täältä.

Liitteet ja maksut

Maalämmölle lupaa haettaessa on toimitettava myös muutamia liitteitä. Yksi tärkeimmistä on enintään kuukauden vanha johtokartta. Ympäri Turkua on maan alla johtoja ristiin rastiin ja siksi niiden sijainti on ehdottoman tärkeä tietää ennen poraamista. Lisäksi johtokarttaan merkitään mm. maalämpökaivon etäisyydet eri kohteisiin tontilla.

Johtokartan saa Turun Johtokarttapalvelusta ja se on aina tilattava etukäteen joko sähköpostitse tai puhelimella.Turun Johtokarttapalvelu
Ruissalontie 23
20200 Turku02 262 4508
johtokarttapalvelu@turku.fi
Avoinna ma–pe 7.30–11.00

Kannattaa myös huomioida, että esimerkiksi tiettyjen teleoperaattoreiden johtojen sijaintia ei Turku tarjoa. Siksi ne on hankittava suoraan palvelun toimittajalta. Tietoa puuttuvista johdoista ko. tontilla saa kartan noudon yhteydessä. Lisäksi hakemukseen on liitettävä tapauskohtaisesti erilaisia selvityksiä, naapurien lausunnot tai joissakin tapauksissa kirjallinen suostumus sekä rakennuslupakansio.

Turku laskuttaa pien- ja paritaloilta luvasta 50 € ja muilta rakennuksilta 200 €.
Sijaintikatselmus maksaa 100 € ja muita maalämpöön liittyviä kuluja voi aiheutua mm. naapurien kuulemisesta.

Maalämpökohteitamme Turussa

TECHEAT on asentanut maalämpöä Turussa yrityksille isoihin kiinteistöihin ja yksityisasiakkaille omakotitaloihin. Asiakkaitamme ovat myös taloyhtiöt, sillä maalämpö soveltuu hyvin sekä kerros- ja rivitaloihin.

Esimerkkikohde:
Turun Konekeskus Oy
Maalämpöpumppujen teho: 160 kW (3 kpl NIBE F1345)
Maalämpökaivot: 16 x 200 m
Tyyppi: Uudisrakennus
Ajankohta: 2013

Maalämpö on uusiutuvaa energiaa

Maaperään varastoitunutta lämpöenergiaa kutsutaan yleisesti maalämmöksi. Se on uusiutuvaa energiaa, jonka lähde on joko auringon säteily tai maan sisuksen geoterminen energia. Maalämpöä hyödynnetään rakennusten ja niiden käyttöveden lämmittämisessä siirtämällä se maalämpöpumpun ja energiakaivon avulla lämmitysjärjestelmään. Ympäristöystävällisen maalämmön hiilidioksidipäästöt ovat arviolta 4–5 kertaa pienemmät kuin öljylämmityksellä ja 3 kertaa pienemmät sähkölämmitykseen verrattaessa.

Asiakaslupauksemme

Suunnittelemme energiatehokkaita maalämpöjärjestelmiä, asennamme ne asiantuntijan kokemuksella ja otamme vastuun tekemisistämme jokaisen projektin kohdalla.

PYYDÄ TARJOUS

BI Klemets

Blucon Oy

Jatke Rakennus

MKM Solutions

Mäenpää Rakennus

Rakennus avant