Maalämpö Jyväskylä
Lupa maalämpöä varten
Maalämpö Jyväskylän alueella edellyttää luvan saamista kaupungin rakennusvalvonnalta. Mikäli maalämpö asennettaan vanhaan taloon lämmitysjärjestelmän vaihdon yhteydessä tai lisälämmönlähteeksi tarvitaan toimenpidelupa. Uuden rakennuksen kohdalla lupa maalämpökaivon poraamiselle tai lämmönkeruuputkiston maahan kaivamiselle sisällytetään osaksi rakennuslupaa.
Jyväskylässä maalämpöä pohjavesialueella harkitsevien tulee lisäksi hankkia erillinen vesilain mukainen lupa Aluehallintoviranomaiselta. Eri lupien tarkoitus on varmistaa, että maalämpö asennettaan ammattitaitoisesti ja ehkäistä maalämpökaivojen toimintaongelmia. Siksi myös suunnittelu ja lupien hakeminen sekä asiantuntevan projektivastaavan valinta kannattaa tehdä huolella ja ajan kanssa.
Toimenpidelupaa voi hakea myös sähköisesti
Jyväskylä on ottanut käyttöönsä sähköisen asiointipalvelun, jonka kautta voi hakea netissä esimerkiksi toimenpidelupaa maalämpöä varten. Hakemuksen tekeminen verkossa ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että myös paikanpäällä rakennusvalvonnassa tarvitsee varmasti jossain vaiheessa projektia käydä. Toki apua maalämpö- ja lupa-asioissa saa myös puhelimitse.Jyväskylän kaupunki, Rakennusvalvonta
Hannikaisenkatu 17
40100 Jyväskylä26 60000 (vaihde)
rakennus.valvonta(at)jkl.fiRakennusvalvonnan puhelinpalvelu klo 8.00–11.00:Rakennuslupa-asiat ja katselmukset (ei sijaintikatselmukset)
puh. 014 266 0680Tietoa rakentajille (Palvelupiste Hannikainen)kartta- ja mittaustilaukset, sijaintikatselmukset
puh. 014 266 0108
Muista myös liitteet
Haettaessa Jyväskylän kaupungilta toimenpidelupaa maalämpökaivolle tarvitaan hakemukseen tiettyjä liitteitä. Näitä ovat asemapiirrokset, joista mm. käy ilmi etäisyydet läheisiin kohteisiin, tapauskohtaisesti erilaisia selvityksiä (mm. käytettävä lämmönsiirtoneste) ja mahdollinen naapurien kuuleminen. Lisätietoa maalämpöön vaadittavista liitteistä Jyväskylän kaupunkirakennepalvelujen kotisivuilla.
Tietoa maalämpökaivoista
Ympäristöministeriön opas maalämmön hyödyntämisestä pientaloissa on tutustumisen arvoinen, harkitsitpa maalämpöä Jyväskylässä tai muualla Suomessa sijaitsevaan omakotitaloon tai vapaa-ajan asuntoon. Oppaasta löytyy asioita, joita tulisi huomioida maalämpöprojektin eri vaiheissa sekä maalämpölupaan liittyviä käytäntöjä. Opas löytyy täältä.
Maalämpö on uusiutuvaa energiaa
Maaperään varastoitunutta lämpöenergiaa kutsutaan yleisesti maalämmöksi. Se on uusiutuvaa energiaa, jonka lähde on joko auringon säteily tai maan sisuksen geoterminen energia. Maalämpöä hyödynnetään rakennusten ja niiden käyttöveden lämmittämisessä siirtämällä se maalämpöpumpun ja energiakaivon avulla lämmitysjärjestelmään. Ympäristöystävällisen maalämmön hiilidioksidipäästöt ovat arviolta 4–5 kertaa pienemmät kuin öljylämmityksellä ja 3 kertaa pienemmät sähkölämmitykseen verrattaessa.