Ilma vesilämpöpumppu

Ilma-vesilämpöpumppu ILVP: Uusi lämmitysratkaisu vesikiertoisiin järjestelmiin

Ilma-vesilämpöpumppu ILVP on suunniteltu vesikiertoista lämmitysjärjestelmää käyttäviin kohteisiin ja se on uusin lämpöpumpputekniikkaa hyödyntävä lämmitysratkaisu!

5 syytä valita NIBE ilma-vesilämpöpumppu

  • NIBE ilma-vesilämpöpumput on suunniteltu ja valmistettu pohjoisiin olosuhteisiin.
  • NIBE ilma-vesilämpöpumput lämmittävät tehokkaasti rahaa ja luontoa säästäen.
  • NIBE S -sarjan ilma-vesilämpöpumput tulevaisuuden mahdollisuuksiin.
  • Voit hakea lämmitysinvestointiin NIBE-rahoitusta ja valtion tukea.
  • Saat maksuttoman lisäturvan, NIBETURVAn.

Soveltuu moniin kohteisiin: ILVP lämmitys ilman maalämpökaivoja

ILVP asennetaan yleensä sellaisiin kohteisiin, joihin ei ole kannattavaa tai mahdollista esimerkiksi tontin rajoitusten vuoksi asentaa maalämpöjärjestelmää. Sillä voidaan korvata aiempi lämmitysjärjestelmä sekä kytkeä myös hybridikäyttöön esimerkiksi jo olemassa olevan öljykattilan tueksi. Tässä tapauksessa öljykattila lämmittää talon kylmimmillä keleillä, sydäntalvella ja on muutenkin tarvittaessa ILVP:n tukena.

Lämpöä Ilmasta: ILVP ulkoilma-vesilämpöpumpun etuja

Ulkoilma-vesilämpöpumppu on hyvä ratkaisu silloin, kun tontille ei voida kaivaa maalämmön vaatimaa vaakaputkistoa tai porata lämpökaivoa. ILVP ottaa energiansa ympäröivästä ilmasta ja siksi ei esimerkiksi porakaivoa eikä keruuputkistoa tarvita. Hankintakustannukset ovat näin maalämpöä edullisemmat. Investoinnin suuruus riippuu tietysti aina kohteesta, mutta yleinen hinta vaihteluväli asennettuna on 7000-13000 euroa, tyypillisessä pientalossa. ILVP antaa kuitenkin selvästi maalämpöä vähemmän ilmaisenergiaa vuositasolla.

Älykäs säätö: Inverter-mallit ja tehokkuus

Suurin osa markkinoilla olevista ILVP:sta on inverter-malleja, joissa laitteen tuottamaa lämmitystehoa säädetään ohjaamalla kompressorin kierroslukua. Lämpöpumppu tuottaa oikean määrän lämpöenergiaa rakennukseen kierroslukuohjauksella. Tasavirtaohjaus parantaa hyötysuhdetta, vähentää kompressorin käynnistymisestä johtuvaa hetkellistä sähkövirran kulutushuippua ja pidentää kompressorin käyttöikää.

Ilmainen NIBETURVA

JATKOTURVA kuuden vuoden jälkeen

ILVP -suosituimmat mallit:

NIBE POLAR ilma-vesilämpöpumppu

  • Uusin invertteritekniikka, vuosihyötysuhde maalämmön tasoa
  • Pohjoisiin oloihin, lämpöpumpulla reilusti kuumaa vettä jopa -25°C pakkaseen asti
  • Kokonainen lämmitysjärjestelmä niin uudis- kuin korjauskohteeseen
  • Helppokäyttöinen NIBE S -sarjan ohjaus, jossa mukana etähallinta
  • Uusi entistä tehokkaampi ja hiljaisempi NIBE S2125 ulkoyksikkö
NIBE S1255 maalämpöpumppu

NIBE VENTO ilma-vesilämpöpumppu

  • Invertterilämpöpumppu, tehoa kompaktissa koossa
  • Pohjoisiin oloihin, lämpöpumpulla lämpöä -20°C pakkaseen asti
  • Kokonainen, kompakti lämmitysjärjestelmä niin uudis- kuin korjauskohteeseen
  • Helppokäyttöinen NIBE S -sarjan ohjaus, jossa mukana etähallinta
  • Cool-IN viilennysmahdollisuus
NIBE S1255 maalämpöpumppu

NIBE SPLIT BOX ilma-vesilämpöpumppu

  • Valmis lämpöpumppujärjestelmä omakoti- ja rivitalojen uudis- ja korjausrakentamiseen ja etenkin vapaa-ajan asuntoihin
  • Invertteriohjattu lämpöpumppu
  • Kylmäaine kiertää lämpöpumpun ja sisäyksikön välillä
  • Helppokäyttöinen NIBE S -sarjan ohjaus, jossa mukana etähallinta
  • Viilennysvalmius
NIBE S1255 maalämpöpumppu

NIBE SPLIT CLASSIC ilma-vesilämpöpumppu

  • Energiatehokas invertteriohjattu lämmitysjärjestelmä pientaloon
  • Monipuolinen ja käyttäjäystävällinen ohjaus
  • Voit valvoa ja halutessasi ohjata järjestelmää etänä NIBE Uplink -palvelussa
  • Myös lattiaviilennykseen
  • Sopii mataliin tiloihin.
NIBE S1255 maalämpöpumppu
NIBE SPLIT CLASSIC ilma-vesilämpöpumppu

Ulkoilma-vesilämpöpumpputyypit

(Pääasiassa kahta tyyppiä: Split- ja monoblock laitteita.)

Split

Lämpöpumpun kylmäkoneisto on jaettu kahteen osaan eli ulko- ja sisäyksikköön. Näiden välillä kiertää kylmäaine.

Monoblock

Koko tekniikka on ulkoyksikössä, sisällä olevan varaajan/varaajien ja ulkoyksikön välissä kiertää pelkkä vesi. Monoblock-laite voidaan suoraan kytkeä jo olemassa olevaan lämmitysjärjestelmään, esimerkiksi öljykattilan rinnalle.

Ilma vesilämpöpumppu

Näiden lisäksi markkinoilta löytyy ILVP, jotka ovat asennettu kokonaan sisätiloihin. Näissä malleissa seinään/kattoon tehdään ilmanotto-/poistoaukot ja koko laite varaajineen tulee täysin sisätiloihin. On erityisen tärkeää noudattaa valmistajan ohjeita, näiden laitteiden asentamisessa.

Ilma-vesilämpöpumppu on siis lämmitysjärjestelmä, joka kerää lämpöenergiaa ulkoilmasta samoin kuin ilmalämpöpumppukin, mutta ILVP siirtää ulkoilmasta kerätyn lämpöenergian vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään ja käyttöveteen, ei ilmaan niin kuin ilmalämpöpumppu. Lämpöenergiaa saadaan siis, laitteen nimen mukaisesti, ulkoilmasta ja lämpö luovutetaan vesivaraajaan. Vesivaraajasta käyttövesi siirtyy huonetiloihin. ILVP:lla ulkoilmasta saadaan energiaa edullisesti kiinteistön lämmitykseen ja kompressorin avulla käyttövesi voidaan lämmittää noin +50 °C asti, ylimenevä osa on lämmitettävä esimerkiksi sähkövastuksella.  ILVP toimii samalla periaatteella kuin muutkin lämpöpumput eli siinä on kaksi lämmönvaihdinta: höyrystin ja lauhdutin. Koko talon lämmitystarve voidaan hoitaa ILVP:lla, mutta se tarvitsee kylmimpiä aikoja varten varajärjestelmän.

Asennus

Ilma-vesilämpöpumpun asentaminen vaatii ammattiosaamista, pumpun mitoittaminen, sijoittaminen ja putkistoon yhdistäminen sekä sähkötyöt, on tehtävä oikein. Näin pumppu toimii optimaalisesti ja sen käyttöikä pysyy mahdollisimman pitkänä.

Mitoitus on avainasemassa: ILVP energiansäästön kannalta

Oikea mitoitus on siis todella tärkeää, energian säästön kannalta. Nimittäin mikäli ILVP on teholtaan liian pieni kohteeseen, voi sähkövastuksen käytön osuus vuotuisessa käytössä nousta tarpeettoman suureksi, vaikka itse laitteen hyötysuhde olisi korkea.

Lämmönjakoverkko ja lämpötilat: ILVP käyttöveden ja lämmityksen tukena

Korkea menoveden lämpötila heikentää ILVP:n antotehoa ja hyötysuhdetta. Siksi lattialämmitys on patteriverkkoa sopivampi lämmönjakoverkko sen yhteyteen. Nimittäin useilla ILVP -malleilla yli 50 °C lämmöntuotanto, tilojen lämmitys- ja käyttövesipuolelle, on ongelmallista. Käyttöveden lämpötila on oltava yli 50 °C, samoin myös, osan aikaa vuodesta, lämmityspatterien lämpötila. Lämpötilaa on tällöin nostettava tarvittavaan lämpötilaan useimmiten vesivaraajan sähkövastuksella. Nykyaikaiset pumput pienentävät kuitenkin lämmityslaskua parhaimmillaan jopa 60 %, sähkö- / öljylämmityksen rinnalle tai tilalle asennettuna.

Monipuolisia ratkaisuja: Kahden kompressorin mallit

On olemassa myös kahden kompressorin laitemalleja. Näissä malleissa kummallakin kompressorilla on oma sisäyksikkönsä, joten kummankin kompressorin teho tulee täysin hyödynnettyä ja niiden tuotolla päästään yli 70 asteen lämpötilaan.

Ulkoilman vaikutus: ILVP:n teho ja hyötysuhde sääolosuhteiden mukaan

Ulkolämpötilan laskiessa ILVP:sta saatava lämmitysenergian määrä ja laitteen hyötysuhde kuitenkin laskevat. On hyvä pitää mielessä, että pumppu antaa noin 50 % vähemmän tehoa -20 °C kelillä kuin +7 °C lämpötilassa, jossa laitteiden tehot yleensä ilmoitetaan (ns. nimellisteho, standardin EN14511 mukaan). Rakennuksen vuotuinen energiankulutus ja huipputehontarve lämmityksessä sekä lämpimän käyttöveden tuottamisessa ovat lähtökohtana laskettaessa rakennukselle sopivaa lämpöpumpun mitoitusta. Lämpöpumpputeknologia kehittyy koko ajan ja markkinoilla on nykyisin myös ratkaisuja, joilla päästään alempiinkin lämpötiloihin.

Tarkka mitoitus ja olosuhteet: ILVP:n tehokkuus eri lämpötiloissa

-20°C pakkasilla laadukkaan ja uudenlaisen ILVP:n lämpökerroin on useimmiten noin 1,4-1,8 lattialämmityksen yhteydessä, kun sulatusjaksot on huomioitu. Vesipatterilämmityksen korkeamman lämpötila-alueen olosuhteissa, vanhemmilla tai huonosti pakkasolosuhteisiin soveltuvilla pumpuilla, lämpökerroin voi tippua kovien pakkasten aikaan sähkölämmityksen tasolle. Laitekohtaiset energiatehokkuuserot todella ovat suuria. On tärkeää muistaa, että kaikkein kylmimmissä olosuhteissa ILVP sammuttaa itse itsensä, joten laitteen sähkövastuksen tai rinnalla olevan toisen lämmöntuottajan on oltava teholtaan vähintäänkin yhtä suuri kuin talon lämmitys- ja käyttöveden tehonkulutus suurimmillaan.

Varalämmitys ja järjestelmän tarpeet

Koska ILVP tuottaa vähiten energiaa lämmitystarpeen ollessa kaikista suurimmillaan, järjestelmä tarvitsee rinnalleen, täydelle lämmitystarpeelle mitoitetun, toisen lämmöntuottajan. Yleensä varalämmitysjärjestelmänä käytetään pumpun omia sähkövastuksia, joilla lämmitystarve katetaan sitten kovimpien pakkasten aikana. Myös puun käyttö kovien pakkasten aikana on tehokas tapa vähentää ostettavan sähköenergian määrää, mikäli talosta löytyy tulisija.

.

Maaperään varastoitunutta lämpöenergiaa kutsutaan yleisesti maalämmöksi. Se on uusiutuvaa energiaa, jonka lähde on joko auringon säteily tai maan sisuksen geoterminen energia. Maalämpöä hyödynnetään rakennusten ja niiden käyttöveden lämmittämisessä siirtämällä se maalämpöpumpun ja lämpökaivon avulla lämmitysjärjestelmään. Ympäristöystävällisen maalämmön hiilidioksidipäästöt ovat arviolta 4–5 kertaa pienemmät kuin öljylämmityksellä ja 3 kertaa pienemmät sähkölämmitykseen verrattaessa.

Maalämpö uusiutuvaa energiaa