NIBE F1245

f1245_250px

NIBE F1245 är en komplett värmepump för uppvärmning av villor och radhus.

Bergvärmepumpen F1245 har en inbyggd vattenberedare (förrådsberedare). I praktiken betyder det att det finns en 180 liters vattenbehållare i själva pumpen. Vattenmängden, som hela tiden hålls varmt, är beräknad att skall räcka till ett 5 personers hushåll (utan badkar).

Varmvattenberedaren är isolerad med neopor (miljövänlig cellplast) för minimala värmeförluster. Aggregatet kan anslutas till valfritt lågtempererat distributionssystem t.ex. radiatorer, konvektorer eller golvvärme.

Vill man ha en motsvarande värmepump utan inbyggd varmvattenberedare så rekommenderar vi värmepumpen F1145.

I vilka typer av hus passar värmepumpen NIBE F1245?

Den passar i alla typer av egnahemshus, men kräver en takhöjd på över 2 meter. I gamla hus med källare och lågt till tak så rekommenderar vi istället NIBE Fighter 1145.

Var i huset passar NIBE F1245?

Vi rekommenderar att pumpen sätts i ett tekniskt utrymme. I nya hus så är det vanligt att sätta värmepumpen i ”hjälpköket”, där man ofta har tvättmaskin och torktumlare. Med Nibe 1245 krävs lite utrymme även för rören bredvid själva pumpen. F1245 upptar mindre utrymme än vad en F1145 plus varmvattenberedare tar.

I renoveringsobjekt  är det vanligast att sätta värmepumpen i “pannrummet”.

Effekt på värmepumpen

NIBE F1245 finns i storlekarna 5, 6, 8, 10 och 12 kw.

Hur mycket låter värmepumpen?

Vi har inga uppgifter på exakta decibelmått, men numera så är pumparna väldigt tysta. På grund av bra isolering så håller de en låg ljudnivå.

Hur mycket sparar man in med denna i jämförelse med oljevärme?

Den allmänna besparingen är mellan 70-80 %. Man sparar mera med golvvärme och lite mindre med element. Inbesparingen med golvvärme ligger kring 80 % medan inbesparingen med element ligger på 70 %.

Installationen av F1245

TECHEAT utför en installation av F1245 på en dag.

Installation av värmepumpen även vintertid

Det är inga problem att installera bergvärme även på vintern. Genom att vi jobbar systematiskt så har vi kunnat optimera tiden så att värmen oftast är bort bara några timmar. Ifall det är kallare än -20 grader så stänger vi helst inte av värmen i huset.
Ifall man väljer att lämna oljepannan kvar i huset så går det även att installera värmepumpen oberoende av kölden, när man i det fallet kan hålla värmen påkopplad hela tiden.

Vilka värmekällor passar värmepumpen till?

Det spelar ingen roll ifall det är bergvärme, sjövärme eller jordvärme som värmekälla till pumpen. Viktigast är att man har rätt dimensionerad pump och borrhål. 

Hur ställer man in värmepumpen F1245?

Vi startar upp pumpen och ställer in den. Skolning av pumpens användning ingår: Vi utbildar kunden i de grundläggande sakerna för att säkerställa en säkert drift. Det som kunden bör göra de närmaste dagarna efter installation är att ställa upp eller ner värmen så att temperaturen blir lämplig för huset. Detta är saker som är enkla att utföra efter en kort skolning.

Dimensionering av värmepump och borrhål

Efter att TECHEAT har fått uppgifter om husets storlek så beräknar vi vilka dimensioner borrhålet och värmepumpen skall ha.

Borrhålet och värmepumpen dimensioneras på basis av följande uppgifter:

  • Tidigare förbrukning (olja, el) .
  • Årsmedelstemperatur (beroende på var man bor).
  • Hustyp (stockhus, stenhus).
  • Husets byggnadsår.

Ifall någon bygger ett nytt hus så vill vi gärna ha energicertifikat som är uppgjorda av hustillverkaren. Från energicertifikatet framgår energiförbrukningen för just det huset.

 Varför skall man välja NIBE Fighter 1245 över en annan värmepump?

Den största fördelen med F1245 är att den har inbyggd varmvattenberedare, så du behöver inte köpa en beredare separat.

Hur lång är leveranstiden på montering av denna värmepump?

Det varierar en hel del, men oftast så ligger den på 1-5 veckor. Ta kontakt idag för att höra vad leveranstiden ligger på just nu! Vi försöker hålla våra svarstider korta, frågar du offert på denna så försöker vi ge dig svar inom 1 till 3 vardagar.

Mer teknisk information finns på Nibes hemsida