Fastighetsvärmepump NIBE F1345

Fastighetsvärmepump F1345, tidigare F1330

NIBE F1345

Bergvärmepumpen Fighter 1345 är framtagen för fastigheter med större energibehov. Den är unik på så sätt att den har två kompressorer, som ingen annan pump från någon annan pumptillverkare har.

F1345 är en fastighetsvärmepump som sparar på energiförbrukningen i stora fastigheter som flerbostadshus, industrier, kyrkor och andra större värmeslukande fastigheter.

I vilka typer av hus passar värmepumpen NIBE F1345?

Som redan nämndes så är denna värmepump inte för vanliga egnahemshus, denna är för fastigheter med större förbrukning. Industrifastigheter, skolor, våningshus och andra större fastigheter är sådana som kan kräva en F1345.

Ett annat användningsområde kan även vara ventilationsåtervinning i flerfamiljsbostäder. F1345 kan styra upp till fyra olika klimatsystem (kräver dock tillbehör), t ex för en lägre framledningstemperatur i golvvärmeslingor än i radiatorer.

 

Var i huset passar Nibe F1345?

Pumpen installeras i ett tekniskt utrymme i nya hus och fastigheter. I äldre fastigheter som genomgår en energiremont så sätter man den oftast i pannrummet.

Värmepumpens effekt

Nibe F1345 är en av de större värmepumparna, den finns med fyra olika effekter, 24, 30, 40 och 60 kW. För en stor fastighet så kan man även koppla ihop många pumpar för att få mycket stor effekt ur dem. Till exempel så kan man i ett större projekt koppla ihop 9 stycken 60 kW värmepumpar och därmed få en totaleffekt på 540 kW. En av pumparna är då ”master” och styr alla andra pumpar.

Hur mycket låter värmepumpen?

Vi har inga uppgifter på exakta decibelmått, men på grund av bra isolering så är också denna fastighetspump numera väldigt tyst.

Hur mycket sparar man in med denna i jämförelse med oljevärme?

Den allmänna besparingen vid byte till bergvärme är mellan 70-80 %. Man sparar mera med golvvärme och lite mindre med element. Inbesparingen med golvvärme ligger kring 80 % medan inbesparingen med element ligger på 70 %.

Installationen av F1345

Installationstiden för fastighetsvärmepumpen F1345 beror mycket på hur stort projekt det handlar om och hur många pumpar man skall koppla ihop.

Installation av värmepumpen även vintertid

Man kan installera fastighetsvärmepumpen 1345 även vintertid. TecHeat har optimerat ner tiden då värmen är borta till ett minimum, så värmen är oftast avstängd bara ett par timmar. Ifall man byter från oljevärme till bergvärme och lämnar kvar pannan i fastigheten så behöver man inte alls stänga av värmen under installationen.

Vilka värmekällor passar värmepumpen till?

Bergvärme, sjövärme eller jordvärme, det är ingen skillnad vad du har som värmekälla. En rätt dimensionerad NIBE fighter 1345 passar till alla värmekällor. Den kan också användas till ventilationsåtervinning.

Hur ställer man in värmepumpen F1345?

TecHeat startar upp pumpen och ställer in den. Sen så ingår en kort skolning av pumpens funktioner och användning. Vi lär ut de grundläggande sakerna man behöver kunna för en säkert drift. Det som kunden behöver göra de närmaste dagarna är att ställa upp eller ner värmen så att temperaturen blir lämplig.

Dimensionering av värmepump och borrhål

TecHeat behöver uppgifter om fastighetens storlek för att sedan beräkna vilka dimensioner borrhålen och värmepumpen bör ha. Dimensioneringen baserar sig på följande uppgifter:

  • Tidigare förbrukning (olja, el) .
  • Årsmedelstemperatur (beroende på var man bor).
  • Hustyp (stockhus, stenhus).
  • Husets byggnadsår.

Ifall det är frågan om ett nybygge av fastighet så underlättas dimensioneringen ifall vi får energicertifikatet för fastigheten. Från energicertifikatet ser vi sedan noggrannare energiförbrukningen för just den fastigheten.

Varför skall man välja NIBE Fighter 1345 över en annan värmepump?

Har man en större fastighet som skall värmas med bergvärme så är troligen denna värmepump med extra stor kapacitet rätt val. Därför kallas den också fastighetsvärmepump.

Hur lång är leveranstiden på montering av denna värmepump?

Leveranstiden varierar en hel del beroende på säsong, men oftast så är den mellan 1-5 veckor. Ta kontakt idag för att höra vad leveranstiden ligger på just nu! Vi försöker svara snabbt, frågar du offert på denna så försöker vi ge dig svar inom 1 till 3 vardagar.

Läs mer på Nibes hemsida