Minkä lämmitysjärjestelmän maalämpö vaatii?

Maalämmön hyödyntämiseksi tarvitaan lämmönjakojärjestelmä, jonka kautta lämpö saadaan hyödynnettyä kiinteistössä. Maalämpö vaatii vesikiertoisen lämmitysjärjestelmän; järjestelmäksi sopivat joko vesikiertoiset patterit tai vesikiertoinen lattialämmitys. Maalämmöstä saa suurimman hyödyn irti lattialämmitykseen asennettuna, mutta etenkin vanhemmissa omakotitaloissa on tavallisia vesikiertoisia pattereita ja niiden hyödyntäminen on mahdollista. Parhaan tehon maalämmöstä saa irti, kun lämmityspinta-ala on mahdollisimman suuri ja siksi energiakulutuksen optimoinniksi suosittelemme lattialämmitystä maalämmön jakamiseksi asuintilaan.

 

Parhaan mahdollisen hyödyn maalämmöstä saa betoniin valetulla lattialämmityksellä, jonka päälle on liimattu klinkkeri tai parketti. Lattialämmitys mainittujen lattiamateriaalien kanssa mahdollistaa lämmön leviämisen tehokkaasti ympäri huonetta ja näin ollen veden lämpötila on mahdollista pitää alhaisempana, kuin lämpöpattereissa. Uiva parketti toimii myös, mutta pieni ilmatila lattialämmityksen ja parketin välissä vaatii hieman korkeamman veden lämpötilan saman lämpötilan saavuttamiseksi.

 

Mikäli omistat vesikiertoisen patterijärjestelmän, suurimmissa huoneissa kannattaa harkita vaihtoa suurempaan patteriin, jotta lämmityspinta-ala olisi mahdollisimman suuri ja veden lämpötila voitaisiin pitää alhaisempana. Toinen vaihtoehto on vesikiertoisen puhallinpatterin asentaminen suurimpaan huoneeseen, jolla saa lisätehoa huoneen lämmittämiseksi.