Maalämpöpumput

Techeat tarjoaa laajan valikoiman NIBE- ja Bosch-maalämpöpumppuja suurille kiinteistöille sekä omakotitaloille. Autamme mielellämme valitsemaan jokaiseen projektiin sopivan oikeanlaisen pumpun. Me myös asennamme ja käynnistämme kaikki toimittamamme maalämpöpumput. Kaikkiin asennuksiin sisältyy nopea koulutus siitä kuinka pumppu toimii. Opetamme pumppujen perustiedot varmistaaksemme, että pumppua käytetään oikein. Kaikki pumput soveltuvat käytettäväksi jos lämmönlähteenä käytetään joko kallioperästä, vesistöstä tai tavallisesta maasta saatavaa maalämpöä.

Kuinka maalämpöpumppu toimii?

Maaperään varastoituu vuosittain aurinkoenergiaa, jota voidaan käyttää lämpöpumpun avulla kiinteistön lämmittämiseen. Lämpöpumppu käyttää matalalämpöenergiaa ja lisää sitä kompressoritekniikalla, jolloin järjestelmä voi tuottaa jopa +65 astetta lämmönjakeluverkkoon ja kuuman veden tuotantoon. Maalämpöpumpun avulla voidaan säästää lämmityskustannuksissa jopa 70% verrattuna öljyyn tai kaukolämpöön.

Maalämpöpumppujen koko

Maalämpöpumppuja on tällä hetkellä saatavissa kokoluokissa 4-21 kW omakotitaloihin ja suurempiin kohteisiin 24-90 kW. Tarvittaessa on myös mahdollista asentaa useita lämpöpumppuja samaan kohteeseen suuremman tehon saavuttamiseksi. Todella suurille kohteille, jotka vaativat yli 500 KW:n tehoa, on mahdollista muokata lämpöpumppua talon tarpeiden mukaan. Nykyään on saatavilla sekä termostaattisesti ohjattuja (ON/OFF) että invertterikäyttöisiä kompressoreita niin pienille kuin suurillekin rakennuksille.

Invertteriteknologian etuna on se, että se säätelee kiertovesipumppua tuottamaan vain talon tarvitseman energian määrän. Se mahdollistaa lämpöpumpun kustannustehokkaamman toiminnan verrattuna sellaiseen ON/OFF -kompressoriin, joka tuottaa maksimaalisen tehon aina sen käynnistyessä. Tällä tavoin toimiva ON/OFF – kompressori tarvitsee suuremman varaajan säätelemään kompressorin suuria lämpötilaeroja. Samalla kun useat ON/OFF -kompressorit sarjoitetaan, ne saavat myös tasaisen invertterivaikutuksen, koska jokainen yksittäinen kompressori tulee ensisijaiseksi kun talossa on lämmöntarve.

Näin lämpöpumppu toimii:

  • Nesteellä täytetty letku, joka tunnetaan myös kerääjänä tai lämmönkeruupiirinä, kerää varastoitua aurinkoenergiaa lämpöpumpun kompressoriyksikköön keräyssäiliössä kiertävän nesteen kautta.
  • Kun neste on kulkenut lämpöpumpun kompressorin läpi, se saavuttaa toisen suljetun järjestelmän, joka sisältää kylmäainetta.
  • Kompressori nostaa huomattavasti kylmäaineen lämpötilaa minkä jälkeen se siirretään lauhduttimen avulla lämpöenergiaksi talon lämmitysjärjestelmään.
  • Samaan aikaan kylmäaine kulkee nestemäisessä muodossa, jotta lämpöä voidaan ottaa ja haihduttaa uudelleen.

Paljonko säästät vaihtaamalla maalämpöön?

Yleisin kysymys maalämpöön liittyen, on nimenomaan tämä. Päätimme siis tehdä laskurin jonka avulla saat vastauksen.

Laske paljonko voisit säästää!

Lämmönkeruupiiri

Kuten edellä mainittiin, lämpöpumppu saa energiaa maasta lämmönkeruupiirin avulla. Lämmönkeruupiiri voidaan asentaa maadoituspiiriin, järvipiiriin tai porattuun energiakaivoon. Jossain tapauksissa alueilla joissa on runsaasti pohjavettä, voidaan käyttää avointa järjestelmää pumppaamaan pohjavesiä ylös, jotta energiaa saadaan otettua. Avoimet pohjavesijärjestelmät edellyttävät kuitenkin usein erilaisia tutkimuksia ennen kuin niitä voidaan käyttää, koska lämmitysjärjestelmä tulee erittäin herkäksi pohjaveden pinnan vaihtelulle.

Maalämpöpumput lämmittämässä isompaa kiinteistöä

Porakaivo vai energiakaivo

Jotta energiaa saadaan porakaivosta tai energiakaivosta, täytyy kerääjä asentaa kaivoon, joka porataan alas lähelle kallioperää. Tämä tapahtuu siten, että ensin porataan alaspäin teräsputken avulla kallioperään asti ja sen jälkeen porataan paineilmavasaran avulla kallioon. Normaali energiakaivo on noin 115 mm halkaisijaltaan ja se ulottuu 300 m syvyyteen. Jos tarvitaan enemmän porausmetrejä, voidaan metrien määrä jakaa myös useisiin rinnakkaisiin porausreikiin.

Toisiinsa yhteydessä olevia porausreikiä kutsutaan energiakentiksi tai energiavarastoiksi. Jos tontti on ääriään myöten täynnä, on mahdollista myös porautua syvemmälle kuin 300 metriä, mutta tällöin on otettava huomioon, että tarvitaan suuremmat keräysletkut sekä mahdollisesti suuremmat porausreiät, jotta letkut saadaan laskettua alas. Tämä on myös kalliimpaa kuin normaalin porausreiän tekeminen.

Viilennys

Keräysjärjestelmästä voidaan myös saada ilmaista viilennystä jäähdyttämään taloa kesäaikaan. Samalla kun talo viilenee, varastoituu maahan keräysjärjestelmän avulla energiaa, jota voidaan käyttää taas talvella lämmittämään taloa.

Lisää aiheesta Maalämpöpumput