Maalämpö on vihreä vaihtoehto

Oli tiedossa sitten energiaremontti vanhaan taloon tai lämmitysjärjestelmän valinta uudisrakennukseen kannattaa katse suunnata tulevaisuuteen. Maalämpö lämmitysjärjestelmänä on kannattava vaihtoehto etenkin jos tutustuu tulevaisuuden hintakatsauksiin öljyn, suorasähkön ja kaukosähkön kannalta. Ne ovat nimittäin kovassa nousussa. Suomi on sitoutunut EU-direktiivin mukaisesti lisäämään uusiutuvan energian käyttöä vuoteen 2020 mennessä. Suomalainen rakentaminen on siis väistämättä menossa vihreämpään suuntaan kun yksityishenkilöt, sekä yritykset alkavat kartoittamaan suurimpia rahareikiä kiinteistöissään, eli monessa tapauksessa energiatehokkuudessa. Turvautuupa jo puolet Suomen uudisrakentajista maalämpöön.

 

Energiaremontti

Maalämpö käyttää auringosta kallioon varastoitunutta lämpöä ollen näin uusiutuvaa energiaa, siinä missä tuulivoima, aurinkovoima ja esimerkiksi aaltovoima on. Eittämättä maalämpöpumppu toimii sähköllä, joka otetaan usein sähköjakeluverkosta, ellei kiinteistössä ole erikseen sähkövoimalaa. Optimaalisesti mitoitetulla maalämpöpumpulla tuotettu lämpö tulee kuitenkin halvemmaksi kuin öljylämmitys tai sähkölämmitys. Kaikki riippuu lämmitettävästä pinta-alasta ja konkreettisesta tehon tarpeesta. Energiaremonttia ei välttämättä kannata tehdä pelkästään lämmitysjärjestelmän vaihtamisen takia. Jos kuitenkin esimerkiksi öljypannu on tullut elinkaarensa päähän, kannattaa siinä lomassa todellakin kartoittaa eri vaihtoehdot, miten käyttää tilannetta parhain hyväksi. Maalämpö on siinä saralla varteenotettava vaihtoehto, että jos vanhaan vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään ainoastaan asennetaan maalämpö, ei muuta tarvita kuin porakaivo mihin asentaa keruuputkisto joka kiinnitetään vanhaan järjestelmään. Tällöin päästään vanhasta rahaa vievästä ja luontoa rääkkävästä öljylämmityksestä eroon ja saadaan uusi järjestelmä tilalle.

 

Myös vanhat kaivot ovat hyödynnettävissä

Jos pihalla lojuu entuudestaan juomavesikelvoton porakaivo jossa on kuitenkin 100-200 metriä syvyyttä, kannattaa tämä ottaa huomioon tarjousta jättäessä. Sitä voi nimittäin parhaassa tapauksessa käyttää hyväksi. Tällöin mitoitus voidaan tehdään olemassa olevan porakaivon mukaan ja porauskustannuksilta säästytään. Tämä voi olla jopa 6000 euron säästö. Modifiointeja tämmöiseen ratkaisuun kuitenkin tarvitaan, koska porakaivo voi olla jopa 50 metriä itse talosta. Kannattaa kysyä mitoittajalta vinkkejä tähän. Joissain tapauksissa voidaan myös ottaa juomavesi ja maalämpö samasta kaivosta. Yleensä on kuitenkin suotavaa että nämä ovat eri kaivoissa.

 

Suunta on oikea

Suomen energiapolitiikkaa johdetaan oikeaan suuntaan. Maamme on Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan maailman johtavia teollisuusmaita jotka käyttävät uusiutuvaa energiaa. Hyvä me. Vaikka Ruotsi on Suomea edellä maalämpösaralla, olemme tulossa kovaa vauhtia perässä. Hyvä näin, voimme siis oppia ja käyttää käyttökokemuksia hyväksi länsinaapuriltamme.