Maalämmön vaakaputkistot kuluttajille

TECHEATilta saat maalämpöä myös pintamaahan asennettavan vaakaputkiston avulla kohteisiin, joissa lämpökaivovaihtoehto ei ole mahdollinen. Vaakaputkiston avulla voidaan lämmittää niin taloa kuin vaikkapa kesämökkiäkin. Toisin kuin lämpökaivo, pintamaahan asennettava vaakaputkisto hyödyntää maaperään pintakerroksiin varastoitunutta aurinkoenergiaa. Asennettu vaakaputkisto ei vaikuta tontin tai pihamaan normaaliin käyttöön.

Vaakasuoraan asennettava maaputkisto vaatii suuren tontin, sillä routasyvyyden alle upotetaan muutaman sadan metrin pituinen keruuletku. Keruualueen ei kuitenkaan tarvitse välttämättä sijaita talon pihalla ja näin ollen pintamaalämpöjärjestelmille soveltuu hyvin myös peltomaa, sillä pintalämpö toimii parhaiten kosteassa maastossa. Savi ja siltti ovatkin otollisinta maaperää vaakaputkiston kannalta, kun taas soraharjulle ei maaputkistoa kannata asentaa.

Lämpöpumpun tehokkuudesta ja asuintalon koosta riippuen vaakaputkistoon tarvitaan 250-400 m pitkä letku ja noin 600 neliön suuruinen alue. Lisäksi vaakaputkiston pituuteen vaikuttaa maaperän lämmönjohtokyky ja kosteus. Yleensä pintamaahan asennetaan hieman ylipitkä maaputkisto, jotta varmistutaan lämmön riittävyys ja estetään keruupiirin jäätyminen.

Energiaa vesistöstä

Vaakaputkisto on kustannustehokas vaihtoehto energianlähteeksi vesistön lähistöllä sijaitseville kiinteistöille. Mikäli talo tai vapaa-ajan asunto sijaitsee lähellä vesirajaa, voidaan lämpö ottaa vesistönpohjasta pintamaakeräilijän avulla. Järjestelmä toimii samalla tavalla kuin edellä kuvattu pintamaahan asennettava vaakaputkisto, mutta kaivaustöitä ei tarvitse suorittaa. Lämpöletku ainoastaan ankkuroidaan vesistön pohjaan.

Aivan mihin tahansa vesistöön tämäkään järjestelmä ei sovellu, sillä syvyyttä vaaditaan melko lähellä rantaa kolmisen metriä. Lisäksi virtaavaan jokeen vaakaputkistoa ei yleensä kannata asentaa. Luonnollisesti asennukselle on hankittava myös lupa kyseisen vesialueen omistajalta.

Tilaa ilmainen esittely taloyhtiöösi!

Takaamme että saatte maalämpöä koskeviin kysymyksiinne vastaukset.

Maalämpöratkaisut kotitalouksiin

Olemme toteuttaneet yli 1000 maalämpöjärjestelmää ympäri suomen, nyt voimme sanoa että osaamme maalämmön.