Ilma-vesilämpöpumput kuluttajille

Ilmalämpöpumppu mahdollistaa kodin lämmityksen myös ilmalla. Se on investointina edullisempi kuin maalämpö, mutta vaatii rinnalleen varajärjestelmän etenkin kovimmilla pakkasilla. Toisaalta ilmalämpöpumpun hankkimista ei rajoita esimerkiksi maaperän laatu, kuten on maalämpöjärjestelmän kohdalla. Ilmalämpöpumppujen etuna on, että ne hyödyntävät resursseja, jotka muuten menisivät hukkaan. Ilmalämpöjärjestelmän asennus on suhteellisen nopea ja vaivaton prosessi. Myös kaukosäätimellä tapahtuva käyttö on helppoa ja lisäksi laite puhdistaa talon sisäilmaa.

Jaottelu erilaisiin ilmalämpöpumppuihin perustuu niiden tapaan hyödyntää ilmasta talteen ottamaansa lämpöä. TECHEATin kautta voit hankkia kotiisi joko ilma-vesilämpöpumpun tai poistoilmalämpöpumpun. Mikäli mietit sopiiko ilmalämpöpumppu juuri sinuun kotiisi, ota rohkeasti yhteyttä!

Ilma-vesilämpöpumppu

Ilma-vesi-lämpöpumppu siirtää lämpöenergiaa ulko- ja sisäyksikön avulla asunnon vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään. Asunnon sisätilan lämpötilaa säädellään siirtämällä lämpöä ulkoa sisään ja tarvittaessa päinvastoin sisäilman viilentämiseksi.

Ilma-vesilämpöpumpun kompressorin sähkömekaanisella työllä siirretään lämpöä kahden kennon välillä käyttäen hyväksi laitteen putkistossa kiertävän kylmäaineen olomuodon muutosta. Kun kylmäaine muuntuu nesteestä höyryksi höyrystimessä, se sitoo voimakkaasti lämpöä itseensä ja kun se tiivistyy takaisin nesteeksi lauhduttimessa, vapautuu lämpöä.

Tarvittaessa laitteen kompressoria voidaan hyödyntää myös käyttöveden lämmityksessä. Myös tällöin tarvitaan kuitenkin esim. sähkövastuksen apua, sillä ilma-vesilämpöpumpun avulla vesi lämpiää noin 50 °C:seen.

Poistoilmalämpöpumppu

Poistoilmalämpöpumppu toimii tuulettimen avulla hyödyntäen rakennuksesta poistettavasta ilmasta löytyvän lämmön. Prosessin aikana venttiilien avulla sisätiloihin otetaan koko ajan uutta ilmaa, joten ilmaa kierrätetään tauotta. Tuloilman lisäksi poistoilmapumppu jakaa lämpöenergiaa myös käyttöveteen sekä vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään. Myös poistoilmapumpun avulla sisätilojen jäähdyttäminen kesähelteillä onnistuu.

Vaikka sekä ilma-vesi- että poistoilmalämpöpumppu voidaan asentaa niin uusiin kuin vanhoihinkin taloihin, saadaan poistoilmalämpöpumpusta suurin hyöty uudessa energiatehokkaasti rakennetussa talossa. Lisäksi suuri sisätilavuus verrattuna vaadittavaan lämmitystehoon auttaa parantamaan poistoilmalämpöpumpun hyötysuhdetta.

Poistoilmalämpöpumppu toimii myös rakennuksen ilmanvaihtokoneena. Muiden ilmalämpöpumppujen tapaan tarvitaan lämmityksessä pakkasilla tukea joko laitteen omilta sähkövastuksilta tai muilta lämmitysmuodoilta. Suositeltavaa onkin mahdollisuuksien mukaan hyödyntää puulämmitystä poistoilmalämpöpumpun apuna.